Gå til hovedinnhold Gå til søk

Artikkel

3 enkle tiltak for en raskere nettside

Vi har kanskje aldri forventet høyere hastighet enn i dag. I alle fall når det er snakk om nettsider. Det må gå fort, enten man skal bestille en vare, identifisere seg i nettbanken eller lese en artikkel. Har du testet dine nettsider?

Noen få sekunder kan faktisk være avgjørende for om noen besøker akkurat din nettside eller neste resultat på listen. Her gjelder det å optimalisere. Det høres kanskje avansert ut, men her er tre enkle grep du kan ta allerede i dag.

1. Kartlegg

For å vite hvor du står, og om du i det hele tatt trenger å optimalisere nettsiden din, kan det være greit å først kartlegge lastetiden din. Her kan du benytte verktøy som Google PageSpeed Insights eller Test My Site gjennom Think With Google. Dette gir deg en grei rapport, og mange gode tips på hva du bør fokusere på for å bedre lastetiden din.

Ser det greit ut? Skiller noen sider seg ut? Test gjerne undersider også, ikke bare forsiden.

2. Optimaliser bilder

Å optimalisere et bilde betyr rett og slett å tilpasse filen til hvor den skal være. På nettsider trenger vi sjeldent så store bilder som vi tror, så her er det ofte mye å hente. Sjekk om bildene du laster inn har riktig oppløsning, komprimer dem, og sørg for at de ikke lastes inn før de faktisk må være synlige.

  • Riktig oppløsning er avhengig av hvor du skal vise dem, men de trenger sjeldent å være større enn 1920×1080. Om de kun skal vises i artikler, eller i små format, vil 1280×720 ofte være mer enn nok. En god publiseringsløsning gjør ofte dette for deg.
  • Komprimering skjer ofte gjennom din publiseringsløsning, og betyr i praksis at vi reduserer kvaliteten på bildene for å oppnå små filstørrelser. Om publiseringsverktøyet ditt ikke gjør dette for deg, eller om du ønsker å gjøre dette manuelt, kan du benytte verktøy som TinyPNG for å komprimere bildene dine.
  • Å ikke vise bilder før du må er også kjent som «lazy loading», og betyr i praksis at bildene lastes inn like før du når dem. Det er slik Facebook-strømmen din kan være så lang; innholdet lastes inn underveis. Dette krever av og til teknisk kompetanse, men i noen publiseringsverktøy er dette et valg du kan skru av og på etter ønske.

Dette er trolig det mest kostnadseffektive tiltaket du gjør for nettsiden din. Om du har mange bilder, vil du se store bedringer fra dette steget.

3. Fjern bildekarusellen

Bildekarusellen har lenge vært populær, men statistisk sett er det som regel bare det første budskapet som faktisk blir sett. Noen karuseller kan være implementert på en enklere måte, som ikke påvirker lastetiden i noen betydelig grad, men om du vet at du laster inn flere bilder eller videoer, kan dette være en enkel måte å redusere lastetid på.

Gjør du disse tre tiltakene, vil du trolig se store forbedringer.

Ikke helt sikker på hvordan du kommer i gang, eller kanskje det er mer enn bare lastetiden som burde vurderes? Ta kontakt for en uforpliktende prat!

Status

Si hei til våre to nye medarbeidere i Mo i Rana!

Vi ønsker å gi en varm velkomst til vår nye medarbeider på Mo i Rana! Vi er begeistret for å ha de med på laget, og vi ser frem til å samarbeide og skape flotte resultater sammen. Velkommen til teamet!

Status

Vi tar bærekraft på alvor – nå er vi Miljøfyrtårn­sertifisert!

Vår satsing på bærekraft har naturlig resultert i økt fokus på miljøaspektet og FNs bærekraftsmål. Det er derfor gledelig å kunne fortelle at vi nå er sertifisert som Miljøfyrtårn.

Status

Nobl – ny totalkunde på Riktig Spor!

Nobl er pilotkunde på Riktig Spors bærekraftsatsing.

Vi bruker informasjonskapsler for å tilby deg en bedre brukeropplevelse. Les personvernvilkår.